New Page
AKTUALNOŚCI
Kolejny gastronomiczny najemca zawitał do Monopolis
Anna Rubaj - jedna z najlepszych łódzkich restauratorek wspólnie z Arturem Schutterem – otworzą autorski koncept kulinarny w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego. Restauracja, która powstanie w miejscu dawnej kotłowi i będzie największym lokalem gastronomicznym w wielofunkcyjnym kompleksie Monopolis, swoich pierwszych klientów przywita wraz oddaniem pierwszego etapu inwestycji w 2019 roku.
Będzie to jedna z wielu przestrzeni kulinarnych zaplanowanych na terenie kompleksu. Koncept zakłada połączenie restauracji z galerią sztuki oraz sklepem z wybornymi produktami spożywczymi sprowadzanymi z całego świata. Twórcy projektu nie zamykają się na jeden rodzaj kuchni, chociaż dominującą będzie ta o charakterze południowoeuropejskim z elementami kuchni portugalskiej. Znajdą się tu dania inspirowane podróżami i smakami z różnych zakątków świata. Będzie to zupełnie nowa jakość w kulinarnym wydaniu, połączenie ogromnej pasji do gastronomii i szacunku do sztuki. Właściciele chcą stworzyć przestrzeń, gdzie można przede wszystkim dobrze zjeść, ale też poznać interesujących ludzi, posłuchać muzyki na żywo czy obejrzeć ciekawą wystawę. Miejsce pełne pozytywnej energii. Celem jest stworzenie atrakcyjnej przestrzeni na kulinarnej mapie Łodzi. To właśnie smak będzie determinantą sukcesu.
„Kuchnia musi być prawdziwa, szczera i nie przekombinowana. A potrawy powstawać muszą z najwyższej jakości składników. Tu nie ma miejsca na kompromisy. Szef kuchni, z którym będziemy współpracować doskonale rozumie tę filozofię i podziela nasze podejście nie tylko do sztuki kulinarnej. Chcemy inspirować naszych gości do poszukiwań, do podróży i sprawiać, aby zawsze wychodzili od nas z dużą dawką radości. Stworzyć miejsce, w którym cały czas będzie widać tę energię i zmienność”– dodaje Anna Rubaj.
Firma Virako realizująca Monopolis, od samego początku tworzenia koncepcji kompleksu zakładała, że będzie to miejsce otwarte dla wszystkich mieszkańców, którzy poszukują nowych ciekawych adresów do spędzania wolnego czasu w gronie przyjaciół, jak i rodziny. Koncepty dobierane są tak, aby stworzyć wyjątkową i użyteczną przestrzeń oferującą szeroki wachlarz możliwości. Na terenie Monopolis, znajdą się różnorodne restauracje, piekarnia, kawiarnia,
ale również galeria wystawiennicza, muzeum i teatr.
„Cieszy mnie fakt, że tak doświadczeni restauratorzy jak Anna Rubaj decydują się na otwarcie swoich nowych lokali w Monopolis. Jest to najlepszy dowód na to, że założenia projektu były słuszne. Naszym celem jest stworzenie wyjątkowej tkanki miastotwórczej dla łodzian. Sercem każdego domu jest kuchnia. To w niej spotyka się cała rodzina, to przy stole prowadzi się najbardziej żarliwe dyskusje. Dlatego tak wielką wagę przywiązujemy do przestrzeni gastronomicznych w Monopolis, które bez wątpienia będą swoistym gwarantem miłego spędzenia czasu w naszym kompleksie. Przy dobrym jedzeniu. I w znakomitym towarzystwie.” – dodaje Krzysztof Witkowski, prezes zarządu Virako.
Wypieki Aleksandry Sowy zawitają do Monopolis
Aleksandra Sowa, wielokrotna mistrzyni konkursów cukierniczych i autorka wielu receptur słodkości oferowanych w cukierniach „Sowa”, właśnie w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego postanowiła współtworzyć przestrzeń dla swojej nowej pasji.
Wraz z oddaniem pierwszego etapu Monopolis w 2019 roku, swoich klientów przywita „Piekarnia Łódź”. Będzie to pierwszy z kilkunastu, planowanych na terenie inwestycji, lokali gastronomicznych oferujących gościom bardzo zróżnicowaną ofertę kulinarną. W restauracyjnych przestrzeniach ulokowanych m.in. w pasażu wypełnionym zielenią, będzie można zjeść wszystko, od szybkiego śniadania, przez lunch, po kolację w miłej atmosferze. W dawnym budynku laboratorium wódek smakowych wypijemy z kolei pyszną kawę.
„Bardzo długo szukałam odpowiedniego miejsca na lokalizację dla mojego nowego pomysłu. Łódź jest dla mnie szczególnym miastem, o ciekawej historii i niezwykłej architekturze. Nieprzypadkowo także postawiłam na Monopolis. Już pierwsza wizyta na placu budowy przekonała mnie, że obraliśmy z inwestorem podobny kierunek działania. Oczywiście skala jest nieporównywalna, ale Virako podchodzi do historii miejsca z należytym szacunkiem i co więcej, z dbałością o detal. W mojej pracy tradycja także odgrywa istotną rolę, receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku wypieku prawdziwego chleba, bo tylko taki będzie można kupić w „Piekarni Łódź”, wszystko ma znaczenie, od proporcji składników, przez temperaturę wody, aż po czas i warunki „leżakowania” zakwasu. O żadnych półśrodkach nie może być mowy, bo prawdziwy smak jest nie do podrobienia.” - mówi Aleksandra Sowa, pomysłodawczyni konceptu.
„Cieszymy się, że „Piekarnia Łódź” powstanie właśnie w Monopolis. Takie miejsca budują swego rodzaju społeczność. Spotykamy się na śniadaniu, wychodzimy na przerwę ze świeżo wypieczonym bajglem, czy kupujemy drożdżówki dla kolegów z pracy. To ważne, aby mieć swój codzienny rytuał, a jedzenie jest jednym z jego niezbędnych elementów. Szczególnie jeśli jest zdrowe, smaczne i piękne podane. A o tę jakość jestem spokojny” – dodaje Krzysztof Witkowski.
Monopolis magazynuje kulturę
Firma Lim8, która od ponad 12 lat zajmuje się produkcją eventów oraz wydarzeń kulturalnych, została operatorem teatru w kompleksie Monopolis. Pierwsze przedstawienia zawitają na deski łódzkiego teatru już w przyszłym roku.
Magazyn spirytusu w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego już wkrótce zmieni się nie do poznania. To właśnie tutaj powstanie teatr otwarty dla mieszkańców Łodzi o zróżnicowanej ofercie, dedykowanej ich potrzebom. W unikalnej, pofabrycznej przestrzeni o wysokości ponad 15 metrów, powstanie wielofunkcyjna sala z widownią na 240 miejsc, do której prowadzić będzie dwupoziomowe lobby.
„Już w początkowej fazie tworzenia koncepcji Monopolis zakładaliśmy, że w miejscu z bogatą historią budujemy, nową atrakcyjną przestrzeń do pracy i do spędzaniu wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi, obfitującą w rozmaite aktywności. Od dawna wiadomo, że nic tak nie jednoczy i nie wywołuje dobrych emocji, jak dobrze przygotowane wydarzenia kulturalne takie jak teatr, kameralny koncert, ale także street art, czy wystawa fotografii. A mamy w tym niemałe już doświadczenie. Organizowane przez nas w ostatnim czasie plenerowe spektakle teatralne „Letnia Scena Monopolis” cieszyły się dużą popularnością wśród łodzian. Na widowni każdego przedstawienia zasiadało blisko tysiąc gości. Zainteresowanie tym wydarzeniem tylko utwierdziło nas w przekonaniu, że projektując w Monopolis teatr, postąpiliśmy słusznie.” – komentuje Krzysztof Witkowski, prezes zarządu Virako.
Zaplecze i garderoby teatru znajdować się będą w stworzonych przy użyciu najnowszych technologii przestrzeniach bezpośrednio pod budynkiem. Wszystko z zachowaniem należytego szacunku dla historii. Industrialna przestrzeń w dawnym magazynie spirytusu będzie w pełni wielofunkcyjna, dzięki zastosowaniu zaawansowanych technologii. Składane trybuny i scena dodadzą przedsięwzięciu elastyczności. Aranżacja będzie zmieniać się w idealne miejsce na koncerty, premiery filmowe czy pokazy mody, wszystko w zależności od potrzeb.
„Do Monopolis przekonała mnie niezwykła architektura obiektu i pomysł Virako na cały kompleks, który będzie nowym atrakcyjnym miejscem na kulturalnej i kulinarnej mapie Łodzi. Połączenie zabytkowych wnętrz magazynu spirytusu z możliwością wystawienia zewnętrznej sceny bezpośrednio przy pasażu restauracyjnym daje ogromne możliwości organizacji różnego rodzaju wydarzeń. Obecnie nie ma takiego drugiego miejsca w Łodzi. Jesteśmy pewni, że to będzie wyjątkowa przestrzeń pełna dobrej energii” - mówi Artur Schutter, prezes Lim8.